LOVRO PAVLETIĆ

Razumijevanje propagacije gama-zračenja na vrlo visokim energijama

Prototip teleskopa LST kolaboracije Cherenkov Telescope Array (CTA) u sumrak

Razumijevanje propagacije gama-zračenja na vrlo visokim energijama (VHE) od iznimne je važnosti za razumijevanje fizike aktivnih galaktičkih jezgri (AGN) kao i strukture te sastava svemira. Ekstragalaktičko pozadinsko svjetlo (EBL) može interagirati s VHE gama-zrakama za vrijeme njihovog putovanja od izvora do Čerenkovljevih teleskopa, a rezultirajuća atenuacija može opisati prirodu intergalaktičkog medija. Interpretacija EBL apsorpcije je vrlo važna, posebno kada su izvori locirani na velikim udaljenostima od nas. Nedavno su MAGIC teleskopi detektirali VHE signal s kvazara QSO B0218+357, koji ne samo da je najudaljeniji objekt detektiran u VHE gama području uopće, nego i kvazar čije zračenje mjerimo pod utjecajem gravitacijske leće. To nam omogućava istovremeno istraživanje prirode zračenja iz AGN fundamentalnu fiziku kao što je npr. testiranje akromatičnosti gravitacijske leće i Einsteinove teorije gravitacije.

Cilj predloženog rada bit će usmjeren na EBL učinke u propagaciji zračenja s udaljenih AGN te na učinke gravitacijske leće. Uz opažanja Čerenkovljevim teleskopima MAGIC i LST-CTA, istraživanje će se proširiti na modeliranje koje uključuje opažanja u drugim dijelovima elektromagnetskog spektra, kako bi se konstruirala šira interpretacija visokoenergijskih izvora pod utjecajem gravitacijske i mikrogravitacijske leće. Dio rada bit će posvećen simulacijama i karakterizaciji atmosferske transmisije, koja ima važnu ulogu u detektiranju gama-zračenja pomoću Čerenkovljevih teleskopa, posebice kod vrlo udaljenih ekstragalaktičkih izvora.

Mentor: prof. dr. sc. Dijana Dominis Prester (Sveučilište u Rijeci, Odjel za fiziku)

Natječajni rok: DOK-2018-01

Zrcalo teleskopa MAGIC 2 promjera 17m. U odsjaju zrcala vide se operatori opažačke smjene P201 na tornju kojim se pristupa detektoru teleskopa.
Slika kontrolne kuće MAGIC kolaboracije u sklopu zvjezdarnice Roque de los Muchachos. Na terasi se nalazi kupola u kojoj je LIDAR, pomoćni uređaj MAGIC teleskopa koji služi za praćenje transmisije u atmosferi.

Lovro Pavletić doktorand je Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Diplomirao je na istom Sveučilištu na području astrofizike i fizike elementarnih čestica. Sudjelovao je na šestomjesečnoj razmjeni studenata na talijanskom Sveučilištu u Camerinu 2016. godine. Trenutačno je zaposlen na projektu Hrvatske zaklade za znanost pod nazivom „Visokoenergijska astronomija gama zraka teleskopima MAGIC i CTA”. Astronomijom se aktivno bavi od vrlo rane dobi te sudjeluje u organizaciji i provođenju mnogobrojnih projekata i događaja na temu prirodnih znanosti.