Izv. prof. dr. sc. Jasenka Gudelj dobitnica ERC Consolidator Granta

Dana 10. prosinca 2019. objavljeni su rezultati natječaja Europskog istraživačkog vijeća Consolidator Grant 2019 (ERC-2019-COG). Hrvatskoj zakladi za znanost iznimno je drago da se na popisu dobitnika našlo i ime izv. prof. dr. sc. Jasenke Gudelj s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kojoj je odobreno financiranje od gotovo 2 milijuna eura za projekt „Arhitektonska kultura istočnoga Jadrana u ranome novom vijeku/Architectural Culture of the Early Modern Eastern Adriatic“ (AdriArchCult). Projektom će se istražiti politička, religijska, spoznajna i ekonomska komponenta u formiranju istočnojadranske arhitektonske kulture, čiji su rezultat vrijedne građevine i urbani sklopovi Istočnoga Jadrana. Važno je napomenuti da je ovo prvi projekt u Hrvatskoj u području društveno-humanističkih znanosti koji je dobio financiranje ERC-a.

Izv. prof. dr. sc. Jasenka Gudelj u razdoblju od 01. 07. 2015. do 30. 06. 2018. bila je voditeljica projekta IP-2014-09-2305 „Vizualiziranje nacionalnog. Bratovštine i kolegiji Schiavona/Ilira u Italiji i razmjena umjetničkih iskustava s jugoistočnom Europom (15.-18. st.)”, a na netom završenom natječaju IP-2019-04 odobreno joj je financiranje novog projekta „Mobilna arhitektura: kolanja u istočnojadranskim graditeljskim praksama tijekom dugog 16. stoljeća”. Osim toga, bila je članica Panela HZ-2 na natječajnom roku IP-2018-01.

Hrvatska zaklada za znanost početkom 2018. godine financirala je tromjesečni boravak izv. prof. dr. sc. Jasenke Gudelj na Sveučilištu Udine kod prof. Angele Nuovo, voditeljice ERC projekta „The Early Modern Book Trade: An Evidence-based Reconstruction of the Economic and Juridical Framework of the European Book Market” u okviru programa „Potpora istraživačima za prijavu na programe Europskog istraživačkog vijeća”. Vjerujemo da joj je ovo iskustvo koristilo prilikom prijave ERC projekta.

Hrvatska zaklada za znanost ovim putem čestita izv. prof. dr. sc. Jasenki Gudelj na ovom izvanrednom postignuću i želimo joj puno uspjeha u provedbi ovog projekta. Vođeni ovim pozitivnom primjerom, potičemo sve hrvatske znanstvenike da se prijavljuju na buduće natječaje Europskog istraživačkog vijeća, pri čemu će im Hrvatska zaklada za znanost pružiti potporu, prvenstveno kroz program „Potpora istraživačima za prijavu na programe Europskog istraživačkog vijeća”.