Izložba „Novija arheološka istraživanja paleolitika Istre - projekt PREHISTRIA“

U Galeriji AMZ-a (Ulica Pavla Hatza 6) 02. veljače 2024. održano je otvorenje izložbe “Novija arheološka istraživanja paleolitika Istre – projekt PREHISTRIA“. Izložba je rezultat Istraživačkog projekta IP-2019-04-7821 “Prapovijesni lovci i sakupljači u Istri i obližnjim regijama: obrasci života tijekom kasnog pleistocena” voditelja dr. sc Ivora Jankovića s Instituta za antropologiju. Uz dr. sc. Jankovića, suautorica izložbe je doktorandica Lia Vidas.

Cilj projekta PREHISTRIA je steći bolji uvid u različite aspekte ponašanja ljudi na području Istre u vrijeme gornjeg paleolitika (prije tridesetak tisuća godina), usporediti te aspekte u vremenu i prostoru te stvoriti kvalitetnu bazu podataka kao podlogu za usporedbe s istovremenim nalazištima na širem području te podići razinu svijesti o značaju lokalne arheološke baštine.

Istraživanja u sklopu projekta provedena su u dvjema pećinama u Istri – Ljubićeva pećina kod Marčane te Abri Kontija 002 u Limskom kanalu. Tijekom arheoloških iskapanja pronađeni su keramika, litički nalazi, životinjske kosti i drugi ostaci iz razdoblja neolitika, bakrenog, brončanog i željeznog doba. Među zanimljivijim nalazima svakako treba spomenuti i kosturne ostatke najmanje pet osoba koji su pronađeni u različitim prapovijesnim slojevima Ljubićeve pećine. Dio ovog vrlo vrijednog arheološkog materijala predstavljen je na izložbi. Osim samog materijala, na popratnim posterima prikazane su informacije o istraživanim lokalitetima, razdoblju iz kojeg potječu nalazi te znanstvenim metodama koje su korištene za analizu pronađenog materijala.

Projektni tim također je snimio prigodni video u kojem je prikazan tijek samog projekta te njihov rad na terenu. Više informacija o samom projektu dostupno je na mrežnoj stranici projekta: http://prehistria.inantro.hr/.

Pozivamo sve da posjete ovu vrlo zanimljivu i vrijednu izložbu. Izložba se može razgledati do 14. veljače 2024., što je ujedno i datum završetka projekta.