Istraživanje uključuje nekoliko cjelina, a sve ih povezuje ista skupina prirodnih organskih spojeva koji se nazivaju glukozinolati i koji su karakteristični za biljke iz porodice Brassicaceaee (kupusnjače). Prva cjelina istraživanja temelji se na kvalitativnoj i kvantitativnoj analizi glukozinolata i njihovih derivata (izotiocijanata) u eteričnim uljima i ekstraktima iz sjemenki gorušica (divlja, bijela, smeđa i crna) te niskog i visokog dragoljuba koristeći tehnike kromatografije (HPLC-UV-Vis, GC-MS, GC-FID) nakon primjene klasičnih (Clevenger, autoliza) i suvremenih tehnika ekstrakcije (mikrovalna, superkritični CO2). Druga cjelina ispituje utjecaj primjene klasičnih i suvremenih tehnika ekstrakcije na strukturu sjemenki gorušica i dragoljuba korištenjem SEM i optičke mikroskopije. Treća cjelina uključuje ispitivanja biološkog potencijala glukozinolata i njihovih derivata, kroz antiproliferativni i proapoptotski potencijal na staničnim linijama karcinoma, antimikrobnu aktivnost na mikroorganizmima kontaminantima hrane te antioksidacijsku aktivnost. Četvrta cjelina ispituje udio ulja, njegovu oksidacijsku stabilnost i sastav masnih kiselina u sjemenkama nakon Soxhlet i superkritične CO2 ekstrakcije. Peta cjelina ispituje gastrointestinalnu stabilnost i stupanj biodostupnosti glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz eteričnih ulja i ekstrakata nakon dvofaznog simuliranog modela probave koristeći ljudske probavne sokove (želudac i tanko crijevo) te određivanje stupnja hipoglikemijske aktivnosti temeljem inhibicije aktivnosti probavnih enzima α -amilaze i α-glukozidaze. Očekivani rezultati trebali bi pokazati razliku ne samo između različitih vrsta sjemenki gorušice i dragoljuba po pitanju udjela i sastava glukozinolata i njihovih derivata, nego i razliku u primjeni klasičnih i suvremenih tehnika ekstrakcije u odnosu na stupanj i vrstu biološke aktivnosti, te na stupanj gastrointestinalne stabilnosti i njihove inhibitorne aktivnosti na probavne enzime. Dobiveni rezultati od interesa su za prehrambenu, farmaceutsku i kozmetičku industriju.