HRZZ projekti u znanstvenim emisijama Hrvatskog radija

U emisiji Znanost i društvo emitiranoj 10. svibnja gostovale su dvije znanstvenice s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu koje se bave temom mentalnog zdravlja. Prof. dr. sc. Melita Kovačević predstavila je preliminarne rezultate istraživanja europskog COST projekta o mentalnom zdravlju i dobrobiti istraživača REMO, a izv. prof. dr. sc. Miranda Novak govorila je o mentalnom zdravlju mladih i njezinom projektu UIP-2020-02-2852 „Testiranje 5C modela pozitivnog razvoja mladih: tradicionalno i digitalno mobilno mjerenje“. Snimka emisije dostupna je ovdje.

Tjedan dana prije u istoj je emisiji gostovao istraživački tim projekta IP-CORONA-2020-04-2045 „Manipuliranje imunološkom memorijom: Razvoj novih strategija u svrhu stvaranja boljeg memorijskog CD8 T-staničnog odgovora protiv COVID-19 nakon cijepljenja” (voditelj: prof. dr. sc. Felix Wensveen, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci) koji je pokazao da cijepljenje pokreće izuzetnu sposobnost pamćenja memorijskih T stanica specifičnih za virus SARS-CoV-2 virus i zaštitu organizma. Snimka emisije dostupna je ovdje, a više informacija o ovim rezultatima ovdje.

U prethodnim izdanjima ove emisije također su predstavljeni i projekti IP-2019-04-6183 „Biomimetički inteligentni kompozitni sustavi” (snimka) te IP-2019-04-3946 „Solidarna ekonomija u Hrvatskoj: antropološka perspektiva” (snimka).

U emisiji Oko znanosti emitiranoj 3. svibnja gostovali su suradnici na projektu IP-2019-04-1577 „Integrin alpha V beta 5-povezane fokalne i retikularne adhezije u melanomu”. Snimka je dostupna ovdje.

U emisiji Divni novi svijet gostovali su istraživači s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu predvođeni prof. dr. sc. Dubravkom Rogaleom koji proučavaju i dizajniraju inteligentnu odjeću. Snimka je dostupna ovdje.

U emisiji Eppur si muove emitiranoj 17. travnja bivša doktorandica HRZZ-a dr. sc. Anita Stojanović Marković predstavila je svoju nedavno obranjenu disertaciju „Farmakogenetski profil gena CYP2D6 Roma u Hrvatskoj“. Snimka emisije dostupna je ovdje.