Hrvatsko društvo u vrijeme koronakrize: Godinu dana poslije

Interdisciplinarni tim znanstvenica i znanstvenika projekta IP-CORONA-2020-04-2032 „(Ponovo) gradeći društvo: Longitudinalno istraživanje društvenog oporavka nakon korone u općoj populaciji Hrvatske (ReSPoC)” pod vodstvom prof. dr. sc. Dinke Čorkalo Biruški s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu objavio je rezultate studije „Hrvatsko društvo u vrijeme korona krize: Godinu dana poslije”.

Projektni tim ReSPoC pratio je od kolovoza 2020. do rujna 2021., u tri vremenske točke, na uzorku od 867 sudionika kako se hrvatski građani suočavaju s pandemijom koronavirusa, kako vide društvo u kojem žive i kakvo društvo očekuju u budućnosti. Rezultati i preporuke koje se donose u analizi utemeljeni su na analizi tri skupine ispitanih indikatora: iskustva sudionika s pandemijom, mentalnozdravstveni indikatori te indikatori društvenog zdravlja.

Mentalnozdravstveni indikatori upućuju na razmjerno dobru prilagodbu i psihološku otpornost većine građana, ali i na postojanje ranjivih skupina. Mlađi građani, žene, niže obrazovani i oni nižega ekonomskog standarda više su pogođeni krizom, te im treba osigurati podršku i pomoć za brži i uspješniji oporavak. Pad povjerenja u ključne (političke) institucije i rastuće nezadovoljstvo građana tijekom pandemije glavni su izazovi za oporavak u postpandemijskom razdoblju.

Povodom objave ove analize u utorak 8. veljače 2022. bit će održana online panel diskusija „Hrvatska u vrijeme korona krize” u organizaciji njemačke Zaklade Friedrich Ebert u Zagrebu. Na panel raspravi će osim voditeljice projekta ReSPoC sudjelovati prof. dr. sc. John Drury (University of Sussex, Velika Britanija) i prof. dr. sc. Dario Spini (University of Lausanne, Švicarska). Više informacija o načinu prijave i program samog događanja možete pronaći ovdje.