Hrvatska kineziologija na svjetskoj sceni: Projekt CRO SPORT TALENT LAB u središtu pozornosti

S velikim zadovoljstvom vas obavještavamo o još jednom izvanrednom uspjehu projekta IP-2020-02-3366 „Biološka, kronološka i relativna dob u uspostavi Hrvatskog nacionalnog sustava za detekciju i razvoj sportskih talenata, koji se provodi na Kineziološkom fakultetu u Splitu pod vodstvom prof. dr. sc. Dražena Čulara.

Infografika koja ilustrira temu, ciljeve, metodologiju i dostignuća projekta izabrana je među dvadeset najboljih svjetskih projekata za usmenu prezentaciju na prestižnom izazovu Hylyght Research Challenge. Ovaj događaj koji organizira Sveučilište u Gentu u suradnji sa HAN University of Applied Sciences će se održati u travnju 2024. godine. Projekt Cro Sport Talent Lab, koji se provodi od 2020. do 2025. godine, ovime je došao je u prvi  plan znanosti u području sporta, fokusirajući se na istraživanje relativne, kronološke i biološke dobi te osobina skeletnih mišića u funkciji unaprjeđenja identifikacije i razvoja sportskih talenata putem inovativnih metodologija.

Odabir ovog projekta za prezentaciju na finalu ‘Hylyght Research Challenge’ ne samo da potvrđuje pionirski rad projektnog tima Cro Sport Lab-a uspostavljenog kroz sinergiju Kineziološkog fakulteta u Splitu, Europskog instituta za talente, obrazovanje, istraživanje i razvoj te ostalih partnera, već predstavlja i iznimno priznanje doktorandu zaposlenom na projektu Mateju Babiću (DOK-2021-02). On će dobiti priliku osvojiti jednu od tri novčane nagrade za mlade znanstvenike koju dodjeljuje jedna od vodećih svjetskih institucija u području sportske znanosti. Nakon što je osvojio dekanovu nagradu, četiri rektorove nagrade dodijeljene od tri različita sveučilišta, nagradu za izvrsnost (International High Education Teaching Excellence Award’ ‘PROFFORMANCE’ 2021/22) te Posebno priznanje Ruske državne akademije za fizičku kulturu, sport, mlade i turizam (SCOLIPE), uvjereni smo da će Matej ispuniti očekivanja i predstaviti nas u najboljem svjetlu na svjetskoj znanstvenoj sceni. Ovo međunarodno priznanje primjer je globalne relevantnosti i utjecaja hrvatskih znanstvenih istraživanja, te služi kao inspiracija za buduće projekte koji teže doprinosu u području sportske znanosti.

Infografika