Posjet voditelja Kanadske komisije za koordiniranje istraživanja (CRCC)

Na poziv ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak u posjet Hrvatskoj stigao je dr. sc. Ted Hewitt, voditelj Kanadske komisije za koordiniranje istraživanja (Canada Research Coordinating Committee, CRCC) s ciljem harmonizacije, integracije i koordinacije u istraživačkim projektima i politikama s agencijama koje iste financiraju. S obzirom na to da se želi konkretizirati suradnja s Kanadom u području znanosti i istraživanja te otvoriti mogućnost da se Republika Hrvatska uključi u Trans-Atlantic Platform (T-AP), s dr. sc. Hewittom organiziran je susret s organizacija iz hrvatskog znanstvenog sustava.
 
Platforma provodi dvije vrste aktivnosti:
1. Financiranje istraživanja u područjima s velikim potencijalom za međunarodnu suradnju;
2. Suradnja na usklađivanju politika i praksi kako bi se olakšala međunarodna suradnja u društvenim i humanističkim znanostima.
 

U četvrtak, 15. svibnja dr. sc. Hewitt posjetio je Hrvatsku zakladu za znanost kao jedinu ustanovu u Republici Hrvatskoj zaduženu za nacionalno financiranje znanstveno-istraživačkih projekata i razvoja karijera mladih istraživača. U Zakladi su ga primile izvršna direktorica dr. sc. Irena Martinović Klarić i voditeljica Odjela za mlade istraživače dr. sc. Lovorka Barać Lauc. Nakon predstavljanja rada obiju organizacija raspravljalo se o mogućnosti suradnje kroz zajedničke natječaje, načinu na koji bi se natječaji kanadskih fundacija mogli bolje popularizirati u RH, mogućnosti uključivanja hrvatskih znanstvenika u natječaje kanadskih fundacija te o mogućnosti uključivanja RH u Trans-Atlantic Platform.