Dvije nove publikacije projekta INTERVAKC

Istraživački tim projekta IP-2019-04-7902 „Utjecaj interneta i internetskih društvenih mreža na stavove i odluke o cijepljenju voditelja prof. dr. sc. Željka Pavića s Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku objavio je dva članka u uglednim međunarodnim znanstvenim časopisima.

U časopisu PLoS ONE objavljen je članak Vaccination conspiracy beliefs among social science & humanities and STEM educated people – an analysis of the mediation paths autora Željka Pavića i Adrijane Šuljok. U članku je pokazano da su visoko obrazovani ljudi iz područja društvenih i humanističkih znanosti u Hrvatskoj skloniji vjerovati u teorije zavjera o cjepivima nego oni koji dolaze iz prirodoslovnih područja. Više o ovoj temi pisao je i portal Index.hr.

U MDPI-jevom časopisu Vaccines objavljen je članak Vaccination Attitudes and Experiences of Medical Doctors in Croatia amid the COVID-19 Pandemic: A Social Roles Conflict?, u kojem su autori kroz fokusne skupine nastojali prikupiti iskustva i stavove liječnika o raznim temama povezanima s cijepljenjem kao što su obvezno cijepljenje, nuspojave cjepiva, proces odobravanja cjepiva, komunikacija s pacijentima koji iskazuju otpor prema cijepljenju te cjepiva protiv bolesti COVID-19. Istraživanje je provedeno u siječnju 2021.