Dvije doktorandice Hrvatske zaklade za znanost dobitnice L'Oreal-UNESCO stipendija za 2024. godinu

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 7. svibnja održana je dodjela priznanja u okviru Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“, koji se provodi u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture. Četiri mlade znanstvenice koje su svojim radom doprinijele znanosti i stvaranju društva znanja dobile su stipendije u iznosu od 5.000 eura.

Iznimna nam je čast i zadovoljstvo što su dvije od ovogodišnjih četiriju stipendistica doktorandice financirane od strane HRZZ-a: Maja Šetinc, mag. biol. mol., zaposlena je na Institutu za antropologiju u okviru „Projekta razvoja karijera mladih istraživača” (DOK-2018-09) pod mentorstvom prof. dr. sc. Tatjane Škarić-Jurić, a bavi se istraživanjem bioloških odrednica dugovječnosti. Valentina Štimac, mag. biotech. in med., bila je zaposlena na Institutu Ruđer Bošković u okviru projekta PZS-2019-02 „Mehanizmi nastajanja snopova mikrotubula potrebni za sazrijevanje diobenog vretena” voditeljice prof. dr. sc. Ive Tolić, a tema njezine disertacije je uloga augmina i aktina unutar diobenog vretena u kongresiji kromosoma, arhitekturi vretena i vjernosti mitoze. Ostale dvije dobitnice su Ana Erceg, mag. phys. s Instituta Ruđer Bošković i Petra Radić, dr. med. iz Klinike za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice.

Ovo je 18. godina kako se dodjeljuje ova stipendija je kroz ovaj Nacionalni program do sada nagrađeno 70 hrvatskih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije.

Čestitamo mladim znanstvenicama i njihovim mentoricama na osvojenim stipendijama!