Dvije arheološke senzacije otkrivene u okviru HRZZ projekata

Slobodna Dalmacija donosi dvije reportaže o arheološkim istraživanjima na Jadranu koja se provode u okviru dva projekta koje financira HRZZ.

U okviru projekta IP-2019-04-3537 „Novi životi antičkih natpisa: epigrafski spoliji na području srednje Dalmacije” (voditelj: doc. dr. sc. Dino Demicheli, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) ispod naslaga zemlje i raslinja otkriven je jedan od najsačuvanijih dijelova sjevernih bedema antičke Salone, nekadašnje metropole rimske Dalmacije. Ovaj potez zidina ima veliki potencijal za nova otkrića i nove spoznaje o životu Salone. Arheolozi istražuju sjeverne bedeme u potrazi za antičkim natpisima i spomenicima koji su se obilato koristili kao građevinski materijal pri gradnji obrambenih zidova Salone. Više o ovom otkriću možete pročitati ovdje.

Na otoku Hvaru se istovremeno provode arheološka istraživanja u okviru projekta UIP-2020-02-2419 „Transformiranje jadranskog kozmosa: otočnost, povezanost i glokalni identiteti predrimske Dalmacije voditeljice dr. sc. Marine Ugarković s Instituta za arheologiju kojemu je cilj, među ostalim, pronaći nekropolu antičkog grada Farosa. Ono što su arheolozi pronašli je grob grčkih doseljenika u kojem se nalaze spaljeni ostaci pokojnika, oružje, novac, niz keramičkih ulomaka te ostataka nošnje. Ovaj grob predstavlja značajno arheološko otkriće s obzirom na to da je to prvi i za sada jedini stručno istraženi grob antičkog Farosa, a omogućuje i novi uvid u pogrebne obrede stanovnika Farosa. Pronađeni mač i koplje također predstavljaju jedine primjerke oružja iz Farosa. Više o ovom otkriću možete pročitati ovdje.