Dva znanstvena rada projekta TOURCRO

Istraživački tim projekta IP-2019-04-7386 „TOURCRO – Predobro da bi bilo istinito? Učinak turizma na tržište nekretnina u Hrvatskoj” voditeljice dr. sc. Maruške Vizek nedavno je objavio dva značajna znanstvena rada u vrhunskim časopisima u svojem području.

Ovoga ljeta objavljen je rad The effect of tourism activity on housing affordability u jednom od najprestižnijih časopisa iz područja turizma na svijetu Annals of Tourism Research. U tom je radu pokazano da intenzivnija turistička aktivnost u jedinicama lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj negativno utječe na priuštivost stanovanja u tim lokalnim jedinicama, pri čemu je posebno poguban negativan utjecaj kojeg visoka sezonalnost turističke aktivnosti ima na priuštivost nekretnina u lokalnim jedinicama u našoj zemlji. Rad je u međuvremenu postao jedan od najpopularnijih odnosno najčešće preuzimanih (most downloaded) radova objavljenih u navedenom časopisu.

U časopisu Tourism Management, koji je uvršten u top tri časopisa u području turizma i top deset časopisa u području menadžmenta na svijetu (WOS faktor odjeka 10.967, ABS 4*), upravo je objavljen novi rad High season, low growth: The impact of tourism seasonality and vulnerability to tourism on the emergence of high-growth firms. U radu autori izv. prof. dr. sc. Nebojša Stojčić, izv. prof. dr. sc. Josip Mikulić i dr. sc. Maruška Vizek analiziraju kako turistička aktivnost utječe na pojavu brzorastućih poduzeća u jedinicama lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj.

Više informacija o rezultatima ovih dvaju članaka možete pročitati u komentaru Ekonomskog instituta.