DOMINIK KISIĆ

Vrednovanje kvalitete zvučne izolacije i akustike prostora slušnim ispitivanjima

Slušaonica Auralizacijskog laboratorija na FER-u

Područje rada doktoranda i s njime povezana tema doktorskog rada vezani su uz projekt H2020-MSCA-RISE-2015: Papabuild, koji se bavi naprednim fizikalno-akustičkim i psihoakustičkim metodama dijagnostike i ocjene kvalitete zvučne izolacije građevnih elemenata. Krajnji ciljevi projekta su poboljšanje zvukoizolacijskih svojstava raznovrsnih građevnih elemenata te usklađivanje objektivne ocjene kvalitete zvučne izolacije sa subjektivnom percepcijom te kvalitete. Drugim riječima, vrijednosti zvučne izolacije dobivene mjerenjima trebaju što je moguće realnije odražavati kvalitetu zvučne izolacije onako kako je doživljava čovjek.

Rad doktoranda u okviru projekta usmjeren je k primjeni sustava za reprodukciju prostornog zvuka (binauralni sustavi, 2D i 3D Ambisonics) za specifične potrebe subjektivnog vrednovanja kvalitete zvučne izolacije i akustike prostora kao dva čimbenika koji zajedno definiraju akustički komfor prostora u kojima ljudi žive i rade. Vrednovanje navedenih čimbenika i subjektivnim putem, tj. slušnim ispitivanjima, novitet je samo po sebi jer se ono redovito provodi objektivnim metodama, a rezultati često ne odražavaju subjektivni doživljaj zvuka u prostoru. Hipoteza istraživanja jest da sustav za reprodukciju zvuka predstavlja važnu varijablu koja utječe na proces subjektivnog vrednovanja čimbenika akustičkog komfora, a krajnji je cilj vrednovati utjecaj izbora sustava za reprodukciju zvuka na rezultate tog procesa.

Očekivani rezultati rada doktoranda odražavaju se u razvoju metodologije provedbe slušnih ispitivanja kojom bi se na jednostavan način mogao mijenjati sustav za reprodukciju zvuka tijekom ispitivanja. Na temelju rezultata vrednovanja utjecaja izbora sustava za reprodukciju definirat će se skup preporuka vezan uz optimalan izbor sustava za reprodukciju zvuka u ovisnosti o vrsti slušnog ispitivanja iz opisanog područja istraživanja.      

Mentor: doc. dr. sc. Marko Horvat (Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva)

Natječajni rok: DOK-2018-01

Slušaonica laboratorija za reprodukciju prostornog zvuka - TGM Beč

Dominik Kisić završio je XV. gimnaziju i Srednju glazbenu školu Elly Bašić u Zagrebu te je 2017. godine diplomirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu na profilu Elektronika. Jedan semestar školovanja proveo je na HfM Detmold usavršavajući se u području glazbene akustike. Nakon završetka studija zaposlio se u tvrtki Xylon kao razvojni inženjer, a od 2018. godine radi kao doktorand u suradničkom zvanju asistenta na Zavodu za elektroakustiku FER-a u Zagrebu. Aktivno se bavi glazbom kao ulični glazbenik, ton-majstor i producent. Dosad je sudjelovao u brojnim nastupima i producirao nekoliko albuma u studiju koji je sam dizajnirao i opremio.