Dodijeljene stipendije mladim znanstvenicama u okviru nacionalnog programa „Za žene u znanosti”

16. lipnja održana je svečana dodjela stipendija u okviru Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti”. Ovaj Program provodi se u organizaciji L’Oreal Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija, a ove godine obilježava svoju 15. obljetnicu provođenja u Hrvatskoj. 

Nacionalnim programom „Za žene u znanosti” su do sada nagrađene 54 izvrsne znanstvenice, a danas su im se pridružile još četiri nove – dr. sc. Jelena Bijelić s Odjela za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ivana Lapić, spec. med. biokem i lab. med. iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Ena Melvan, mag. inf. i math. s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Helena Virić Gašparić, mag. ing. agr. s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Posebno nam je drago vidjeti što se među dobitnicama ove prestižne stipendije nalazi i jedna HRZZ-ova doktorandica. Dr. sc. Jelena Bijelić zaposlena je u okviru „Projekta razvoja karijera mladih istraživača”, rok DOK-2018-01, a krajem svibnja 2021. obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom „Električna i magnetska svojstva dvostrukih i trostrukih volframatnih i teluratnih perovskita” pod mentorstvom prof. dr. sc. Igora Đerđa. I ostale tri stipendistice sudjeluju na tekućim ili završenim projektima HRZZ-a u svojstvu suradnika.

Zaklada ovim putem čestita svim dobitnicama. Snimku svečane dodjele stipendija možete pogledati ovdje.

Ujedno najavljujemo da će se povodom 15. obljetnice ovog programa od 16. do 30. lipnja u zagrebačkom parku Zrinjevac moći pogledati izložba „Svijet treba znanost, a znanost treba žene” posvećena svim prethodnim stipendisticama ovog programa.