Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) i Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) potpisali bilateralni sporazum o suradnji

Dana 18. ožujka 2019. predstavnici Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ), predvođeni akademikom Dariom Vretenarom službeno su posjetili Ljubljanu radi dovršenja pregovora o provođenju zajedničkih hrvatsko-slovenskih zajedničkih bilateralnih istraživačkih projekata.
 
Akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost i prof. dr. sc. József Györkös, direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS), tom su prilikom potpisali Memorandum o razumijevanju o postupku glavne organizacije za jednostrano upravljanje postupkom vrednovanja i međusobno priznavanje rezultata vrednovanja slovensko-hrvatskih zajedničkih bilateralnih istraživačkih projekata. 
 
Ovim sporazumom omogućeno je (su)financiranje slovensko-hrvatskih istraživačkih projekata kroz postupak glavne organizacije, koji podrazumijeva da postupak recenzije projektnog prijedloga provodi jedna od organizacija. Ako je projektni prijedlog pozitivno ocijenjen i glavna ga organizacija predloži za financiranje, partnerska organizacija obvezuje se preuzeti svoj dio sufinanciranja projekta bez dodatnog postupka recenzije zahvaljujući međusobnom priznavanju postupaka vrednovanja. ARZZ i HRZZ dogovorili su da će se u ulozi glavne organizacije izmjenjivati svake godine. 
 
Ulogu glavne organizacije preuzima ARRS u ljeto 2019. Prva mogućnost podnošenja zajedničkih slovensko-hrvatskih projektnih prijedloga bit će u lipnju 2019., kada se očekuje objavljivanje natječaja za (su)financiranje istraživačkih projekata.
 
Više informacija o suradnji bit će dostupno na mrežnim stranicama Zaklade početkom svibnja.