doc. dr. sc. Irena Radić Rossi

Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje (AdriaS)

Šifra projekta: IP-2014-09-8211
Ustanova: Sveučilište u Zadru, Odjel za arheologiju
Trajanje projekta: 01. lipnja 2015. – 31. svibnja 2019.
Web stranica projekta

Projekt AdriaS potiče sustavno interdisciplinarno istraživanje tehnološkog razvoja jadranske plovidbe i brodogradnje od prapovijesti do novog vijeka. Projektne aktivnosti uključuju povijesna istraživanja, arheološka iskopavanja, primjenu novih tehnologija u dokumentiranju podvodnih arheoloških nalazišta, numeričko modeliranje i eksperimentiranje u domeni virtualne stvarnosti te promidžbu postignutih rezultata u stručnoj i široj javnosti. Dinamična mreža stručnjaka i mladih istraživača, uspostavljena u okviru projekta, osigurava održivost projektnih postignuća putem stvaranje međunarodne platforme za interdisciplinarnu suradnju humanističkih, prirodnih i tehničkih znanosti u istraživanju i interpretaciji cjelovitog povijesno-geografskog i gospodarsko-političkog konteksta plovidbe i brodogradnje tijekom prošlosti. Realizacijom projektnih aktivnosti projekt podiže svijest o bogatoj jadranskoj pomorskoj prošlosti te potiče aktivno uključivanje stručne i šire javnosti u zaštitu, očuvanje i prezentaciju vrijedne pomorske baštine kojom se definira hrvatski pomorski identitet.

Brodolom kod otoka Žirja, 4. st. pr. Kr., foto: Danijel Frka
Brodolom kod otočića Gnalića, 1583., vađenje očuvanog dijela drvene bačve pomoću prilagođene podloge od karbonskih vlakana, foto: Božo Vukičević

Irena Radić Rossi rođena je u Zagrebu 1964. godine, gdje je stekla osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Diplomirala je arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon višegodišnjeg rada u službi zaštite podvodne kulturne baštine, od 2009. godine zaposlena je na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Pridruženi je profesor Sveučilišta Texas A&M te pridruženi istraživač institucija Centre Camille Jullian (AMU – CNRS) i Institute of Nautical Archaeology. Bavi se istraživanjem, zaštitom i očuvanjem hrvatske pomorske baštine, s posebnim naglaskom na tehnološki razvoj plovidbe i brodogradnje od prapovijesti do novoga vijeka. Voditeljica je brojnih istraživanja u hrvatskom podmorju i glavni istraživač projekta Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje.

Autor fotografije: Kotaro Yamafune