U časopisu Molecular Biology and Evolution objavljeni najnoviji rezultati istraživanja bakterijskih biofilmova

Međunarodni tim znanstvenika predvođen evolucijskim genetičarem prof. dr. sc. Tomislavom Domazetom-Lošom s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) otkrio je da se bakterijski biofilmovi ponašaju poput embrija. Ovo istraživanje baca sasvim novo svjetlo na dosadašnje spoznaje o prvim oblicima života na Zemlji. Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom znanstvenom časopisu Molecular Biology and Evolution.

Istraživanje je proveo međunarodni tim znanstvenika koji okuplja znanstvenike iz Laboratorija za evolucijsku genetiku na IRB-u, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Chalmers Sveučilišta u Göteborgu i Tehničkog sveučilišta u Danskoj.

Rezultati istraživanja dovode u pitanje poseban status višestaničnosti kod eukariota, te pokazuju da su bakterije složeniji organizmi nego što se mislilo.

Istraživanje je provedeno uz potporu Hrvatske zaklade za znanost u okviru projekta IP-2016-06-5924 Filostratigrafija nastanka i gubitka gena, kojemu je voditelj prof. dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo, te potporu Grada Zagreba, Zaklade Adris i projekta DATACROSS.

Više informacija o rezultatima članka možete pronaći na mrežnim stranicama IRB-a, a sam članak dostupan je ovdje.