Suradnici NanoBioFaces grupe voditelji Radnog paketa novog Obzor 2020. projekta PHOENIX

Znanstvenici s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada koji djeluju u okviru NanoBioFaces grupe 1. ožujka 2021. započeli su s provedbom novog projekta Pharmaceutical Open Innovation Test Bed for Enabling Nano-pharmaceutical Innovative Products – PHOENIX, koji se financira se iz programa Obzor 2020. Cilj projekta je pružanje usluga na tržištu za razvoj, ispitivanje, procjenu sigurnosti, proizvodnju i komercijalizaciju nano-lijekova. Ukupni proračun projekta je 14,45 milijuna eura s doprinosom EU-a od 11,1 milijuna eura.

U projektu sudjeluje 11 projektnih partnera iz akademske zajednice i industrije uz koordinaciju Luksemburškog instituta za znanost i tehnologiju. Suradnici s IMI-ja imaju izuzetno važnu ulogu u projektu te su članovi Temeljne grupe (Core Group), dok je voditeljica grupe dr. sc. Ivana Vinković Vrček ujedno i voditeljica Radnog paketa 5 “Regulatory Support”.

Dr. sc. Vinković Vrček voditeljica je dvaju Zakladinih projekata, HRZZ-IP-2016-06-2436 „NanoFaceS – Značaj interakcija metalnih nanočestica sa sumpornim biomolekulama za nano-bio sučelje” i HRZZ-PZS-2019-02-4323 „SENDER – Siguran pristup za razvoj nano-sustava za ciljanu isporuku lijekova u mozak”. Vjerujemo da su rezultati i suradnje ostvareni u okviru ovih projekata dali dodatan „vjetar u leđa“ za dobivanje i ovog projekta.

Više o projektu PHOENIX možete pročitati ovdje.