Rad dr. sc. Mateje Dumbović o Sunčevoj oluji na Međunarodni dan žena 2019.

Dr. sc. Mateja Dumbović, znanstvena suradnica na Opservatoriju Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zajedno s još devet znanstvenica iz Austrije, Rusije, SAD-a, Belgije i Kine, objavila je članak u časopisu Astronomy & Astrophysics, u kojem je opisana neobična sunčeva oluja koja se dogodila na Međunarodni dan žena 2019. godine.

Sunčeve oluje su najsnažnije erupcije u Sunčevom sustavu koje pokreće magnetska energija Sunca. Sunce izbacuje ove mlazove magnetizirane plazme, koja zatim putuje kroz međuplanetarni prostor i može uzrokovati brojne smetnje i probleme tehnološkim sustavima na Zemlji i u orbiti.

Istraživački tim, koji se sastojao isključivo od znanstvenica, uspio je zabilježiti brojne neobične karakteristike sunčeve oluje koja se dogodila 8. ožujka 2019. te je po tom datumu dobila i naziv. Ovakve spoznaje mogu doprinijeti točnijim predviđanjima opasnih svemirskih meteoroloških pojava.

Istraživanje je provedeno u okviru projekta IP-2020-02-9893 „Interakcija koroninih šupljina i sunčevih oluja – ICOHOSS kojemu je voditeljica upravo dr. sc. Dumbović.

Više o ovoj pojavi možete pročitati ovdje (na engleskom).