Otvoren natječaj QuantERA-2023

Konzorcij QuantERA II, mreža nacionalnih i regionalnih organizacija za financiranje istraživanja u području kvantnih tehnologija, raspisao je 26. siječnja 2023. godine dodatni natječaj za podnošenje projektnih prijedloga. U natječaju sudjeluje 35 agencija iz 28 zemalja, uključujući i Hrvatsku zakladu za znanost. Teme natječaja su:

  • Kvantni fenomeni i resursi (QPR), čiji je cilj postaviti temelje budućnosti kvantnih tehnologija. Fokus je na osnovnoj kvantnoj znanosti i temeljnoj fizici, a projekti bi trebali istražiti nove kvantne pojave, koncepte, resurse i / ili se baviti glavnim izazovima koji sprečavaju široku primjenu nekih kvantnih tehnologija;
  • Primijenjena kvantna znanost (AQS), čiji je cilj preuzeti poznate kvantne učinke i ustaljene koncepte iz kvantne znanosti, prevesti ih u tehnološke primjene i razviti nove proizvode. To bi mogli biti novi uređaji koji se temelje na poznatim kvantnim efektima i koji će poslužiti za novu primjenu u kvantnim tehnologijama, ili uređaji koji prevode poznate kvantne primjene u proizvode i industrijske primjene.


Prijave podnose transnacionalni konzorciji, koji se moraju sastojati od najmanje tri partnera iz barem tri različite države. Projekti bi trebali trajati između 24 do 36 mjeseci. U okviru ovog natječaja HRZZ će financirati jednu istraživačku grupu iz Hrvatske u maksimalnom iznosu od 200.000 EUR.

Tekst natječaja i prijavna dokumentacija za cijeli konzorcij dostupna je na stranici QuantERA-e. Prijavu podnosi koordinator konzorcija. Rok za podnošenje prijave je 11. svibnja 2023., dok voditelji hrvatskih istraživačkih grupa moraju dostaviti dodatne obrasce Hrvatskoj zakladi za znanost do 15. svibnja 2023. godine.

Više informacija o natječaju dostupno je na stranici Otvoreni natječaji.

Ovim putem također pozivamo hrvatske stručnjake iz područja kvantnih tehnologija koji se ne planiraju prijavljivati na ovaj natječaj da se prijave za sudjelovanje u panelu za vrednovanje projektnih prijedloga. Prijave se podnose putem web obrasca.