Otvoren natječaj CHIST-ERA

CHIST-ERA je konzorcij organizacija za financiranje istraživanja u Europi i izvan nje koje podržavaju temeljna istraživanja inspirirana korištenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) ili sučelja između ICT-a i drugih domena. Sam konzorcij CHIST-ERA podržava Horizon Europe u okviru programa Pathfinder Europskog vijeća za inovacije. CHIST-ERA promiče nova i multidisciplinarna istraživanja s potencijalom da dugoročno dovedu do značajnih tehnoloških otkrića. Organizacije koje financiraju zajednički podupiru visokorizične i visokoučinkovite istraživačke projekte odabrane u okviru CHIST-ERA-e, kako bi ojačale europske sposobnosti u obećavajućim novim ICT ili istraživačkim temama u nastajanju ICT-a.

Konzorcij CHIST-ERA-e raspisao je u studenom 2022. natječaj CHIST-ERA 2022 s rokom prijave 2. veljače 2023. godine sa sljedećim temama: 1) Security and Privacy in Decentralised and Distributed Systems te 2) Machine Learning-based Communication Systems, towards Wireless AI. Projekti odobreni za financiranje trebali bi započeti krajem 2023. godine.

Hrvatska zaklada za znanost se na poziv konzorcija priključila aktualnom natječaju te se na natječaj mogu prijaviti i istraživačke grupe iz Hrvatske u sastavu transnacionalnih konzorcija.  Napomena: prijave istraživačkih grupa iz Hrvatske moguće su samo u temi 2) Machine Learning-based Communication Systems, towards Wireless AI.

Na natječaj se prijavljuju transnacionalni konzorciji koji se sastoje od najmanje tri a najviše šest partnera iz barem tri države koje sudjeluju u natječaju. Svaki partner dobiva financiranje za svoj dio projekta od organizacije za financiranje istraživanja iz njegove zemlje. Hrvatska zaklada za znanost u mogućnosti je financirati jedan projekni tim iz Hrvatske.

Tekst i uvjeti natječaja dostupni su na stranici Otvoreni natječaji te na poveznici https://www.chistera.eu/call-2022-announcement