Otvaranje međunarodnog natječaja Transatlantske platforme „Demokracija, upravljanje i povjerenje”

Transatlantska platforma za društvene i humanističke znanosti (T-AP), mreža organizacija za financiranje istraživanja iz Europe te Sjeverne i Južne Amerike, objavljuje tematski natječaj „Demokracija, upravljanje i povjerenje (Democracy, Governance and Trust – DGT)” usmjeren prvenstveno na istraživače iz područja društvenih i humanističkih znanosti.

Ovim Natječajem nastoji se povećati znanje i razumijevanje o prilikama, izazovima i krizama povezanima s demokracijom, upravljanjem i povjerenjem. Projekti financirani u okviru ovog natječaja trebaju biti usmjereni na otkrivanje načina na koji se uvjeti za demokraciju, upravljanje i povjerenje mogu održavati i poticati, odnosno, ondje gdje je to potrebno, ponovno graditi i njegovati kroz različite intervencije i inicijative utemeljene na empirijskim dokazima.

Na natječaj se prijavljuju transnacionalni projektni konzorciji. Konzorciji se moraju sastojati od najmanje tri partnera iz tri različite zemlje sudionice te moraju uključivati partnere s obiju strana Atlantika. Svaki konzorcij imenuje jednog znanstvenika kao Voditelja konzorcija, koji podnosi prijavu u ime konzorcija i odgovoran je za provedbu projekta na razini konzorcija.

Očekivano trajanje projekata je od 24 do 36 mjeseci.

Tekst natječaja i natječajna dokumentacija dostupni su na stranici Otvoreni natječaji odnosno na stranici Transatlantske platforme.

8. kolovoza održana je online radionica za zainteresirane prijavitelje, na kojoj su predstavnici FAPESP-a predstavili postupak prijave. Snimka radionice dostupna je ovdje.

Popis organizacija koje sudjeluju u Natječaju:

Država

Organizacija za financiranje istraživanja

Brazil

São Paulo Research Foundation (FAPESP)

Kanada

Social Sciences & Humanities Research Council (SSHRC)

Fonds de recherche du Québec – Société et culture (FRQSC)

Hrvatska

Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ)

Francuska

Agence Nationale de la recherche (ANR)

Poljska

National Science Centre (NCN)

Južnoafrička Republika

National Research Foundation (NRF)

Švicarska

Swiss National Science Foundation (SNSF)

Ujedinjena Kraljevina

UK Research and Innovation – Arts and Humanities Research Council (UKRI AHRC)

UK Research and Innovation – Economic and Social Research Council (UKRI ESRC)

Sjedinjene Američke Države

National Science Foundation (NSF)

National Endowment for the Humanities (NEH)