Održana završna konferencija Programa suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori „Znanstvena suradnja”

10. listopada 2023. u Multimedijalnoj dvorani Hrvatske matice iseljenika održana je završna konferencija Programa suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori „Znanstvena suradnja” sufinanciranog iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

U okviru Programa financirana su 22 znanstveno-istraživačka projekta koja su se provodila u suradnji znanstvenika s hrvatskih institucija i znanstvenika hrvatskog porijekla zaposlenih na institucijama u inozemstvu u razdoblju od 1. listopada 2019. do 31. svibnja 2023. i čiji rezultati su predstavljeni zainteresiranoj stručnoj javnosti.

U nešto manje od četiri godine provedbe zaposleno je više od 50 mladih istraživača, od čega je njih petero došlo iz inozemstva, prepoznavši voditelje projekata i Hrvatsku kao poželjnu okolinu za početak ili nastavak svoje karijere. Dobili smo četiri nova doktora znanosti, a budući da je nakon završetka projekata HRZZ preuzeo financiranje preostalih doktoranada do punih 48 mjeseci, vjerujemo da će do kraja 2023. i tijekom 2024. ovaj broj novih doktora znanosti biti puno veći.

Objavljeno je više od 220 radova u vrhunskim međunarodnim i domaćim znanstvenim časopisima, od kojih su neki završili na naslovnicama časopisa, odabranim kolekcijama itd. Članovi projektnih timova odradili su više od 400 usmenih izlaganja, postera ili pozvanih predavanja. Dobivali su nagrade – državne, institucijske, stručne, dobivali su velike europske i druge međunarodne projekte, razvijali su patente i inovacije. O uspjesima Programa najbolje govori i podatak da je više od 70% projekata provedbu završilo s najvišom ocjenom A koja im je dodijeljena od Zakladinih vrednovatelja i Povjerenstva za upravljanje.

Izneseni rezultati ovog programa svjedoče o transferu znanja iz domovine u svijet, kao i obrnuto – iz svjetskih laboratorija u kojima stvaraju hrvatski stručnjaci u istraživačke centre izvrsnosti u Hrvatskoj. Više informacija o financiranim projektima i rezultatima Programa možete pronaći u brošuri Programa.

Istraživačke organizacije iz inozemstva uključene u Program

Tijekom završne konferencije svoje dojmove i iskustva o Programu prenijelo je dvoje voditelja – prof. dr. sc. Miljenko Jurković (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i izv. prof. dr. sc. Ana Previšić (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu), jedna poslijedoktorandica (dr. sc. Bahar Karadeniz, Institut Ruđer Bošković) i dvoje bivših doktoranada a sada doktora znanosti (dr. sc. Nikolina Kalčec, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada) i dr. sc Tomislav Polančec (Fakultet strojarstva i brodogradnje).

Vrlo važno tijelo u provedbi Programa bilo je Povjerenstvo za upravljanje, koje je bilo odgovorno za upravljanje, koordinaciju i uspješno provođenje Programa. Sastoji se od petero članova (izv. prof. dr. sc. Vesna Boraska Perica, prof. dr. sc. Mirjana Čižmešija, dr. sc. Tanja Šegvić Bubić, dr. sc. Robert Vianello, prof. dr. sc. Bruno Zelić), a u ime Povjerenstva okupljenima se obratio dr. sc. Robert Vianello s Instituta Ruđer Bošković.

Na kraju programa proglašeni su najbolji projekti. Izdvojeno je pet projekata koji su tijekom sva četiri izvještajna razdoblja dobili najvišu ocjenu A od oba vrednovatelja i od članova Povjerenstva – sve u svemu 12/12 ocjena A. Oni su:

  • projekt PZS-2019-02-4129 „Mehanokemijske i bezotopinske strategije za sintezu funkcionalnih poroznih materijala s naprednim fizičko-kemijskim i katalitičkim svojstvima” – voditelji sc. Krunoslav Užarević i prof. dr. sc. Tomislav Friščić
  • projekt PZS-2019-02-1624 „Globalni Humanizmi: Novi Pogledi na Srednji Vijek (300. – 1600)” – voditelji dr. sc. Miljenko Jurković i prof. dr. sc. Zrinka Stahuljak
  • projekt PZS-2019-02-7879 „Biologija citomegalovirusne infekcije u mozgu tijekom razvoja i u latenciji” – voditelji dr. sc. Ilija Brizić i prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain
  • projekt PZS-2019-02-1595 „Vlakna i proteini kao osnova za razvoj novih bioaktivnih dodataka hrani” – voditelji dr. sc. Mirela Kopjar i prof. dr. sc. Josip Šimunović
  • PZS-2019-02-2068 „2D i kvazi-2D perovskiti: od ciljanog strukturnog dizajna do poboljšane učinkovitosti i stabilnosti” – voditelji sc. Jasminka Popović i prof. dr. sc. Aleksandra Djurišić


Čestitamo još jednom svim članovima sva 22 projekta na postignutim uspjesima. Nadamo se da će se njihova suradnja s hrvatskim znanstvenicima u inozemstvu nastaviti.