Međunarodne stipendije za istraživački boravak u Japanu

Japansko društvo za promociju znanosti (Japan Society for the Promotion of Science, JSPS) provodi programe međunarodnih stipendija koji vrhunskim istraživačima iz drugih zemalja omogućuju da provode zajednička istraživanja i razmjenu ideja sa znanstvenicima u Japanu.

Trenutačno su otvorene prijave za posjete stranih istraživača Japanu u okviru četiri kategorije ovog programa. Na sve ove programe mogu se prijaviti i hrvatski znanstvenici u različitim fazama karijere. Prijave podnose japanski znanstvenici u svojstvu domaćina stranom istraživaču.

Program

Kategorija

Trajanje posjeta

Rok za prijavu

Stipendije za poslijedoktorande (Postdoctoral Fellowships): omogućuju doktorandima i poslijedoktorandima iz drugih zemalja da provedu istraživanja pod vodstvom domaćina u okviru vodećih istraživačkih grupa na japanskim sveučilištima i znanstvenim institutima.

Standard

12-24 mjeseca

3. rujna 2021.

6. svibnja 2022.

Kratkoročna

1-12 mjeseci

1. listopada 2021.

14. siječnja 2022.

3. lipnja 2022.

Pozvane stipendije (Invitational Fellowships):
strani istraživači s izvrsnim dosadašnjim postignućima se pozivaju da surađuju s japanskim kolegama na zajedničkom istraživanju, razmjeni ideja, predavanjima i drugim aktivnostima.

Dugoročna

2-10 mjeseci

3. rujna 2021.

Kratkoročna

14-60 dana

3. rujna 2021.

6. svibnja 2022.


Sredstva uključuju troškove povratne karte za Japan, mjesečne troškove života, putno osiguranje i dodatna sredstva ovisno o kategoriji stipendije. Kriteriji prihvatljivosti domaćih istraživača i gostujućih istraživača opisani su u ovom dokumentu. Više informacija možete pronaći na mrežnim stranicama JSPS-a

Pozivamo hrvatske znanstvenike da iskoriste ovu mogućnost i da se povežu s japanskim kolegama. Ako imate dodatnih pitanja o ovim stipendijama ili vam je potrebna pomoć pri uspostavi suradnje s japanskim znanstvenicima, obratite se Hrvatskoj zakladi za znanost na dario@hrzz.hr.

Dodatna mogućnost suradnje hrvatskih i japanskih znanstvenika pružena je u okviru JSPS-ova programa Open Partnership Joint Research Projects/Seminars. Sljedeći poziv u okviru ovog Programa trebao bi biti objavljen u lipnju.