izv. prof. dr. sc. Antonio Starčević

Istraživanje ravnoteže mikrobioma u debelom crijevu – MicroEquilibrium

Šifra projekta: IP-2016-06-3509
Ustanova: Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Trajanje projekta: 02.05.2017. – 01.05.2021.
Web stranica projekta

Crijevni mikrobiom predstavlja nevjerojatno kompleksnu mrežu mikroba u međusobnoj interakciji, koja odigrava važnu ulogu u procesima probave i imunološkog odgovora. Nije zanemariv niti njegov utjecaj na lučenje endokrinih žlijezda kao ni na središnji živčani sustav. Brojni znanstveni radovi kao i projekti kao što je MetaHIT, doveli su nas do spoznaje da mikrobiom u normalnim okolnostima ima uravnotežen sastav tzv. „enterotip”. Narušavanje ove ravnoteže može se povezati kako sa uzrokom tako i posljedicom raznih bolesti. Jedan od najznačajnih neposrednih utjecaja na ovu ravnotežu svakako je prehrana. Nedavno je dokazana veza između mikrobioma i pretilosti. Na crijevni mikrobiom možemo utjecati uporabom antibiotika, prebiotika i fekalnom transplantacijom.

Unutar projekta MicroEquilibrium u bioreaktoru pokušavamo uspostaviti i održavati ravnotežu mikroorganizama po uzoru na onu koja postoji u debelom crijevu. To pokušavamo postićii standardiziranjem hranjive podloge po uzoru na sastav makro i mikronutrijenata prisutnih u debelom crijevu, te uporabom fecesa donora koji ima dvojaku ulogu kao inokulum i kao kontrola uspješnosti uzgoja in vitro.

U tako uspostavljenom modelu ispitujemo utjecaj kombinacija probiotika, prebiotika i patentiranih dodataka prehrani na promjenu ravnoteže sa ciljem pomaka prema enterotipu karakterističnom za fenotip zdravstveno poželjnog BMI-a. Dakle, u ovom projektu pokušavamo istražiti mogućnost ciljanog utjecaja na ravnotežu crijevnog mikrobioma s ciljem usmjeravanja prema željenom ishodu tj. prema zdravom indeksu tjelesne mase.

Ovo se istraživanje nastavlja na naš prethodni projekt financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda: Praćenje biodinamike mješovitih kultura pomoću novorazvijene metode uzimanja otiska prsta (http://biodinamik.pbf.hr/)

Kako bi pozitivno djelovali na svjesnost o održavanju zdrave mikrobiote, napravili smo i animirani film o ulozi mikrobiote u održavanju našeg zdravlja. Film možete pogledati na: https://vimeo.com/226713864

Antonio Starčević rođen je 1979. godine u Rijeci. Diplomirao je 2004. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, i doktorirao 2009. na Sveučilištu u Kaiserslauternu u Njemačkoj. Zaposlen je na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2006. godine do sada objavio je 31 znanstvenih radova, citiranih u bazi podataka Scopus, 35 sažetaka sa skupova, 1 PCT patentnu prijavu i više popularno-znanstvenih članaka. Suautor je 3 poglavlja u knjigama i aktivno radi na popularizaciji znanosti kroz izradu animiranih filmova i prisustvom u medijima. Vodio je 3 nacionalna projekta, od kojih se ističu dva projekta Hrvatske zaklade za znanost.