Godišnje izvješće Hrvatske zaklade za znanost za 2022. godinu

Zadovoljstvo nam je predstaviti Godišnje izvješće o radu Hrvatske zaklade za znanost u 2022. godini.

2022. je bila izrazito dinamična godina koju su obilježili novi pravni akti kojima je Zaklada značajno promijenila pravni i financijski okvir. Od 1. siječnja 2022. godine Zaklada je postala korisnik državnog proračuna na razdjelu Ministarstva znanosti i obrazovanja te time prestala djelovati kao tipična neprofitna organizacija. Tijekom godine donesen je novi Zakon o Hrvatskoj zakladi za znanost (NN 57/22) te novi Statut, a krajem godine raspisan je natječaj za imenovanje novog upravitelja Zaklade. Zaklada se u 2022. godini također aktivno pripremala za ulazak Hrvatske u eurozonu te za provedbu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO).

Tijekom 2022. godine Zaklada je isplatila gotovo 246 milijuna kuna, kojima je financirano gotovo 700 znanstveno-istraživačkih projekata te plaće za više od 1,000 mladih istraživača. U drugoj polovini godine, nakon više od dvije godine razmaka, raspisan je novi natječaj za Istraživačke projekte (IP-2022-10).

U Godišnjem izvješću također donosimo intervju s dr. Lidiom Borrell-Damián, glavnom tajnicom udruženja Science Europe. Zaklada je član Science Europe-a od 2013. godine i zaposlenici Zaklade trenutačno sudjeluju u radu svih šest radnih skupina koje djeluju u okviru Science Europe-a.

Godišnje izvješće dostupno je ovdje.