Timovi znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković objavili dva iznimno važna članka

Kemičari iz Laboratorija za zelenu sintezu (doktorand Tomislav Stolar, dr. sc. Krunoslav Užarević, dr. sc. Jose Gregorio Hernandez) u suradnji s kolegama iz farmaceutske tvrtke Xellia (dr. sc. Ernest Meštrović, Saša Grubešić) i s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (dr. sc. Nikola Cindro) objavili su u prestižnom znanstvenom časopisu Angewandte Chemie članak Mechanochemical Prebiotic Peptide Bond Formation, u kojem su pokazali su da je prebiotička sinteza peptidne veze moguća uz mehanokemijsku aktivaciju bez prisustva vode.

Rezultati ovog istraživanja nadopunjuju postojeće eksperimentalne pristupe u prebiotičkoj kemiji poput hidratacijskih odnosno dehidratacijskih ciklusa te nude alternativni sintetski put za sintezu peptida bez potrebe prisustva vode, odnosno podupiru teoriju da su molekule života mogle nastati na mineralnim površinama na Zemlji. Više o rezultatima i značaju ovog članka pročitajte ovdje.

Ovo istraživanje ostvareno je u okviru projekta HRZZ-IP-2020-02-4702 „Važnost mehanokemijske reaktivnosti u prebiotičkoj kemijskoj evoluciji i njezin prijenos na održivu kemijsku proizvodnju s niskim emisijama” voditelja dr. sc. Krunoslava Užarevića.

Osim ovoga, multidisciplinarni tim znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković (IRB) – doktorandica Katarina Zlatić, Matej Cindrić, dr. sc. Ivana Antol , dr. sc. Nikola Basarić iz Zavoda za organsku kemiju i biokemiju, dr. sc. Lidija Uzelac i dr. sc. Marijeta Kralj iz Zavoda za molekularnu medicinu te dr. sc. Branka Mihaljević iz Zavoda za kemiju materijala – je u novom radu objavljenom u časopisu Organic & Biomolecular Chemistry opisao sintezu serije fluorescentnih boja, koje u strukturi molekule sadrže fotokemijski reaktivnu skupinu. Znanstvenici su pokazali kako ove molekule pokazuju fotokemijsku reaktivnost ovisnu o valnoj duljini.

Da je riječ o vrijednim rezultatima potvrđuje i činjenica da je uredništvo časopisa istaknulo ovaj rad na naslovnici časopisa, dok je ilustraciju koja predstavlja fotokemijski protokol za fluorescentno obilježavanje proteina izradila doktorandica Katarina Zlatić, ujedno prva autorica na radu. Više o rezultatima i značaju ovog članka pročitajte ovdje.

Istraživanje je financirano u okviru projekta HRZZ-IP-2019-04-8008 „Fotokemija: reakcijski mehanizmi i primjene u organskoj sintezi i biologiji” voditelja dr. sc. Nikole Basarića.

Čestitamo svim navedenim autorima i članovima istraživačkih timova ovih dvaju projekata.