Dr. sc. Mateja Dumbović dobitnica nekoliko međunarodnih priznanja u području geoznanosti i svemirske prognostike

Dr. sc. Mateja Dumbović s Opservatorija Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u vrlo je kratkom razdoblju dobila tri vrlo značajne međunarodne nagrade za mlade znanstvenike. Prvo je u listopadu 2020. proglašena dobitnicom godišnje nagrade Arne Richter za 2021. godinu, koju dodjeljuje European Geosciences Union (EGU) izabranim znanstvenicima u ranoj fazi karijere. Nagrada joj je dodijeljena za znanstvene doprinose u području fizike Sunca te svemirske prognostike.

Nekoliko tjedana nakon toga dobila je i nagradu SCOSTEP za izuzetan doprinos u istraživanju utjecaja Sunca na Zemlju u kategoriji „znanstvenici u ranoj fazi karijere”. Organizacija SCOSTEP djeluje u okviru International Science Council (ISC), a glavna joj je zadaća održavanje međunarodnih programa i radionica u području fizike Sunca i Svemirske prognostike.

Ovoga tjedna dr. sc. Dumbović dobila je još jedno priznanje za njezin izniman doprinos i inovativan pristup u području svemirske meteorologije – medalju Alexander Chizhevsky za svemirsko vrijeme i svemirsku klimu, koja se dodjeljuje mladim znanstvenicima mlađima od 35 godina koji su doktorat obranili prije najviše 6 godina.

Dr. sc. Dumbović doktorirala je 2015. godine u okviru “Projekta razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti”, rok DOK-2014-06 pod mentorstvom dr. sc. Bojana Vršnaka. 2016. bila je dobitnica stipendije Nacionalnog programa „Za žene u znanosti” koju zajednički dodjeljuju UNESCO i tvrtka L’Oreal Adria. Krajem prošle godine odobreno joj je financiranje za vlastiti projekt IP-2020-02-9893 „Interakcija koroninih šupljina i sunčevih oluja. Čestitamo dr. sc. Dumbović na svim ovim priznanjima.