Analiza na sredini razdoblja provedbe Tenure Track Pilot programa

Hrvatska zaklada za znanost angažirala je vanjsku agenciju (DLR Project Management Agency) za provedbu analize na sredini razdoblja provedbe Tenure Track Pilot programa (TTPP). Cilj analize bio je utvrditi sljedeće:

  • procijeniti ostvarenja TTPP-a u odnosu na predviđene ishode u trenutačnoj fazi provedbe,
  • procijeniti potencijal programa i dodatne korake za unaprjeđivanje sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj,
  • preporučiti mjere ili mogućnosti za poboljšanje provedbe do kraja projektnog razdoblja.


TTPP zajednički financiraju Švicarska razvojna agencija (SDC), koja sudjeluje s 85% te Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje sufinancira 15% sredstava. TTPP je dio bilateralnog kohezijskog programa “Švicarsko-hrvatski program suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene EU”, za koji je Švicarska osigurala sredstva u iznosu od 45.000.000 CHF. Hrvatska zaklada za znanost ima funkciju izvršne agencije u programu TTPP. U okviru TTPP-a provode se tri istraživačka projekta u trajanju od pet godina s proračunom od gotovo 10 milijuna kuna.

Krajnji je cilj TTPP-a postaviti temelje za uvođenje tenure modela u sustav znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj s obzirom na to da važeći Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju ne predviđa zakonodavni okvir za provedbu ovakvog sustava. Ovim modelom vrhunskim znanstvenicima se omogućuje da sudjeluju u kompetitivnom natječaju te da, ako njihov projekt bude prihvaćen za financiranje, dobiju trajni ugovor na znanstvenoj organizaciji ili sveučilištu po njihovom izboru. Na ovaj način napredovanje u znanstvenoj karijeri više ovisi o pozitivnom vrednovanju projekata koje vode umjesto na dosadašnjim kriterijima kao što su broj publikacija, broj sati nastave ili insitucijski koeficijenti.

Izvješće o provedenoj analizi dostupno je ovdje (na engleskom jeziku).