Inovativna rješenja proizašla iz HRZZ projekata sudjeluju u programu Nuqleus

4. srpnja 2024. održan je Nuqleus Demo Day, poludnevna konferencija čija je glavna tema bila razvoj deep-tech ekosustava, a okupila je sve relevantne dionike – znanstvenike, investitore, poduzetnike, startupe i javna tijela. Središnji događaj konferencije bile su prezentacije (pitchevi) startup timova koji su prošli prve dvije faze ovogodišnjeg Nuqleusovog startup programa.

Nuqleus je deep-tech venture builder koji djeluje u Inovacijskom centru Nikola Telsa (ICENT), osnovanom od strane Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Nuqleus pruža potporu u komercijalizaciji rezultata znanstvenih istraživanja kroz pomno osmišljen program temeljen na višegodišnjem iskustvu rada s deep-tech startupima. Trenutačno broji 12 partnerskih znanstveno-istraživačkih institucija i razne potporne partnere koji podupiru rast hrvatskog deep-tech ekosustava. Timovi koji su prošli kroz Nuqleusov program osnovali su dosad 16 spin-off tvrtki koje su prikupile više od 1.7 milijuna eura financijskih sredstava za daljnji razvoj svog poslovanja. 

 

Na popisu deset timova koji su ušli u ovogodišnji Nuqleusov program posebno ističemo nekoliko timova čija istraživanja vuku korijenje iz projekata koje je financirala Hrvatska zaklada za znanost.

LATOM

Tim LATOM čine četiri članice sa Zavoda za materijale na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. LATOM pruža sveobuhvatnu analizu proizvodnih procesa građevinskih materijala, koristeći analizu životnog ciklusa za identifikaciju potencijalnih ekoloških ušteda te nudi unaprjeđenje građevinskih proizvoda primjenjujući napredne tehnike. Kroz LATOM, građevinske tvrtke mogu optimizirati svoje proizvode kako bi zadovoljile ekološke standarde, ostvarujući istovremeno financijske uštede. LATOM tim formiran je u sklopu Uspostavnog istraživačkog projekta „Alternativna veziva za beton: razumijevanje mikrostrukture za predviđanje trajnosti“ te kasnije projekta CSRP „Advanced Low CO2 Cementitious Materials“, koja je oba vodila prof. dr. sc. Marijana Serdar.

Crobotic Solutions želi uvelike ubrzati proces prilagodbe i implementacije robotike u postojeće poslovne procese malih i srednjih poduzeća. Crobotic Solutions razvija intuitivna multimodalna sučelja koja omogućavaju besprijekornu suradnju čovjeka i robota, čineći je brzom i jednostavnom, a namijenjena su poduzećima koja žele uložiti u automatizaciju svojih trenutnih procesa, kao i korisnicima i proizvođačima robotskih sustava. Tim čini troje bivših ili sadašnjih HRZZ-ovih doktoranada iz Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu – dr. sc. Ana Milas, Filip Zorić i Marko Križmančić, koji su se upravo zahvaljujući Projektu razvoja karijera mladih istraživača našli u istom vremenu i prostoru i počeli razmišljati o ovoj ideji.

Crobotic Solutions
TINFE

Inovativno rješenje TINFE omogućuje naprednu obradu fluorescencijskih podataka uz samo jedno dodatno mjerenje po uzorku bez korištenja dodatne opreme ili pribora, što znatno povećava efikasnost i smanjuje vrijeme potrebno za dobivanje rezultata. Ova metoda ima vrlo širok raspon primjene – od analize interakcija između lijekova i proteinskih meta, preko biomedicinskih istraživanja markera koristeći ELISA i imunofluorescencijske tehnike, do provjere kvalitete i detekcije krivotvorenih prehrambenih proizvoda poput maslinovog ulja i vina. Tim TINFE čine znanstvenici s dugogodišnjim iskustvom na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – izv. prof. dr. sc. Tin Weitner i doc. dr. sc. Davor Šakić, koji su ovu metodu počeli razvijati u okviru Uspostavnog istraživačkog projekta „Glikozilacija serumskog transferina kao faktor u mehanizmu prijenosa željeza (GlyMech)“.

Tim VirusHunter razvija komplet za detekciju i identifikaciju bilo kojeg potencijalno patogenog virusa, rješenje koje trenutačno ne postoji na tržištu. Ovaj test za manje od 24 sata može reći ima li osoba virus ili ne i koji virus ima bez potrebe za specifičnim antitijelima ili početnicama. Tim VirusHunter čine dr. sc. Andreja Ambriović Ristov i dr. sc. Dragomira Majhen koje zajedno na Institutu Ruđer Bošković istražuju viruse već više od 20 godina, među ostalim i kroz projekte HRZZ-a „Molekularni mehanizmi povećanja osjetljivosti na protutumorske lijekove stanica karcinoma dojke i melanoma utišavanjem integrina – INSILCELL” (IP-2013-11), „Razumijevanje puta ulaska Adenovirusa tipa 26 u stanicu: način poboljšanja vektora za vakcinaciju“ (UIP-2014-09), „Endocitoza adenovirusa i urođeni imunosni odgovor“, „Integrin alpha V beta 5-povezane fokalne i retikularne adhezije u melanomu“ (oba IP-2019-04) i brojne druge.

VirusHunter

I u prethodnim generacijama Nuqleusa te njegova prethodnika startup inkubatora SPOCK  sudjelovali su brojni timovi koji su svoje ideje počeli razvijati u okviru HRZZ-ovih projekata. Tako je kao jedna od uspješnih priča na Demo Dayu predstavljen start-up NADES Design. Ovaj start-up proizašao je iz dugogodišnjih istraživanja znanstvenica iz Laboratorija za tehnologiju i primjenu stanica i biotransformacije na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s dugogodišnjom poviješću vođenja HRZZ-ovih projekata i njihovih doktorandica. NADES Design nudi u potpunosti održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih ekstrakata s jedinstvenim fitokemijskim potpisom te iznimnom biološkom aktivnošću i stabilnošću koji se mogu izravno primijeniti u prehrambenim, farmaceutskim i kozmetičkim proizvodima.

Timovima ove generacije Nuqleusa želimo puno uspjeha u sljedećoj fazi programa i posebno u prikupljanju investicija za daljnji komercijalni razvoj njihovih rješenja.