Natječaj za podnošenje projektnih prijedloga u području kvantnih pojava i resursa te primijenjene kvantne znanosti
(QuantERA 2021)

Organizacije-članice konzorcija QuantERA zajednički podupiru multilateralne europske istraživačke projekte koji imaju potencijal za pokretanje ili poticanje novih smjerova razvoja kvantnih tehnologija kroz suradnju u području napredne višedisciplinarne znanosti i/ili vrhunskog inženjerstva.

Konzorcij QuantERA objavljuje novi natječaj za podnošenje projektnih prijedloga u području kvantnih informacijskih i komunikacijskih znanosti i tehnologija uz sufinanciranje Europske komisije. Natječaj obuhvaća dvije osnovne teme: (1) Kvantne pojave i kvantni resursi; (2) Primijenjena kvantna znanost.

Ukupni proračun natječaja: 40 milijuna EUR

Ukupni proračun za hrvatske prijavitelje: 200.000 EUR

Projektni konzorciji moraju se sastojati od najmanje tri partnera (istraživačke skupine) iz najmanje tri države koje sudjeluju u natječaju (popis u nastavku). Svaki partner u konzorciju mora ispunjavati uvjete koje je propisala nacionalna organizacija iz njegove države i koji su navedeni u natječajnoj dokumentaciji.

U natječaju uz Hrvatsku sudjeluju: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Irska, Izrael, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska.

Konzorciji moraju biti uravnoteženi:

  • partneri iz iste države ne mogu potraživati više od 60 % ukupnog proračuna projekta
  • proračun jednog partnera ne smije biti veći od 40 % ukupnog proračuna projekta.


Vrednovanje
: Projektni prijedlozi vrednovat će se na temelju kriterija programa Europske unije za buduće tehnologije i tehnologije u nastajanju (FET) – izvrsnost, učinak te kvaliteta i uspješnost provedbe.

Prijava i vrednovanje prijava provodit će se u dva koraka. Prvo se podnose skraćeni projektni prijedlozi (najviše 12 stranica). Ako je taj sažetak odobren, projektni konzorcij će dobiti poziv da podnese cjeloviti projektni prijedlog (najviše 35 stranica).


Vremenski okvir natječaja

  • Rok za podnošenje skraćenih prijedloga: 13. svibnja 2021. u 17:00 CET
  • Obavijest o prihvaćenju skraćenog prijedloga: srpanj 2021.
  • Rok za podnošenje cjelovitih projektnih prijedloga: 15. rujna 2021. u 17:00 CET
  • Obavijest o prihvaćanju projekta: prosinac 2021.
  • Okvirni početak financiranja: početak 2022.


Tekst Natječaja (na engleskom jeziku, .pdf)

Upute za hrvatske prijavitelje na transnacionalne natječaje Hrvatske zaklade za znanost (.pdf)

Službeni prijavni obrasci dostupni su na mrežnim stranicama QuantERA-e.


Kako bi se olakšao proces formiranja projektnih konzorcija, izrađena je aplikacija za pronalazak potencijalnih partnera, koja je dostupna na sljedećoj poveznici: https://ncn.gov.pl/partners/chanse/.

Za sva pitanja o ovom natječaju obratite se voditeljici Odjela za međunarodne programe i fondove gđi Jasminki Boljević na adresu: jasminka@hrzz.hr.

Edit Content

P: “Jedan znanstvenik može sudjelovati samo u jednom projektnom konzorciju u ulozi hrvatskog prijavitelja u okviru jednog transnacionalnog natječaja.” Da li se navedeno ograničenje odnosi i na fazu prijave projekata? Odnosno da li je u fazi prijave moguće sudjelovati u dva konzorcija? Ukoliko da, šta se dešava ukoliko oba konzorcija budu izabrana za financiranje od strane QuantERA evaluatora?

O: Možete biti prijavitelj na jednom projektu, a suradnik na drugom.


P: Zanima me kakva su pravila za sufinanciranje projekata Quantere ove godine. Hrvatska opet daje minimalnih 200k EUR. Da li to znači da je ukupni budžet 400k EUR jer EU daje pola? Koliko se najviše može tražiti za projekt na hrvatskoj strani?

O: Najveći mogući iznos za projekt na hrvatskoj strani iznosi 200.000. Top-up EU se koristi za popunjavanje razlika u financiranju da bi se moglo financirati što više projekata na razini cijelog konzorcija, a kada se iscrpi nacionalno financiranje.


22. 3. 2021.

P: 1. S obzirom da na stranicama piše za Hrvatsku „Up to 200k€ per project“ i da mogu biti odobrena 1-2 projekta, to znaci da za projekt može biti odobreno i oko 100 k€. To nam se cini zbilja nedovoljno s obzirom da morate koordinirati iznimno zahtjevni znanstveni rad s minimalno dva strana partnera. Zanima nas jel to onda ukupni iznos projekta koji će se dijeliti da svim partnerima ili je to mozda samo iznos koji ide Hr strani?

2. Drugo pitanje je vezano uz HrZZ pravila. Ja sam trenutno suradnica na dva HrZZ projekta. Zanima me mogu li se prijaviti kao voditelj QuantERA projekta uz izjavu da ću se povuci s nekog od tih projekata ako se odobri Quantera projekt? Jer nezgodno je povuci se odmah s projekata na kojima ste suradnik jer uvijek naravno postoji mogućnost da novi projekt ne dobijete.

O: 1. Najveći mogući iznos koji hrvatski partner može potraživati je 200.000 EUR.

2. EPP sustav ne dozvoljava prijavu ako već imate dvije uloge na HRZZ projektima.


P: I dalje mi je malo nejasno je li 200.000 EUR ukupni iznos za projekt pa se to onda dijeli na HR stranu i ostatak na inozemne partnere ili 200.000 EUR ide samo HR strani a partneri dobivaju dodatna sredstva od svojih zemalja?

O: 200 000 EUR je za hrvatske projekte, partneri dobivaju sredstva od svojih zemalja.