17. 5. 2019.

P: Molim Vas kako članovi moje istraživačke grupe mogu u svom profilu EPP sustava staviti doktor medicine? Jedino što mogu odabrati po padajućem izborniku je asistent, a neki nisu asistenti jer nisu zaposleni kao dio Katedre?

P: Prilikom registriranja u EPP sustav od strane članova istraživačkog tima koji su doktori znanosti, ali nisu niti u jednom od ponuđenih znanstveno-nastavnih zvanja (npr. Poslijedoktorand, viši asistent, znan.suradnik, viši znan. Suradnik, znan. Savjetnik, docent, profesor, akademik itd.), što odabrati? Ostaju 2 opcije – stručni suradnik i konzultant. No nisam sigurna da po definiciji bi se svaki član tima trebao svrstati u jednu od ove dvije preostale kategorije? Konkretno radi se o liječniku koji je dr. sc., ali nema izabrano znanstveno zvanje; zaposlen je u KBC. Drugi članovi su zaposleni izvan Hrvatske i u industriji.
O: Potrebno je izabrati ono što najbliže odgovara zvanju članova istraživačke grupe. Ukoliko ne mogu odabrati, u tom slučaju potrebno je odabrati „ništa od navedenog“

07. 5. 2019.

P: Zašto EEP sustav za prijavu projekata još uvijek nije aktivan, a objavljeno je da će biti aktivan od 15.4.2019. i kad će biti aktivan?
O: Dana 29.04.2019. godine na mrežnoj stranici Zaklade objavljena je obavijest o otvaranju EPP sustava čime je omogućena prijava projektnih prijedloga putem EPP sustava na programe Uspostavni istraživački projekti i Istraživački projekti.

P: U EPP sustavu pod A2-Istraživačka skupina navode li se doktorand i poslijedoktorand? Ako da kako se unose, pošto za njih trenutno ne znamo identifikacijski broj.
O: U Administrativni obrazac nije potrebno upisivati potencijalne suradnike-poslijedoktoranda/doktoranda, oni se navode u Cjelini C Prijavnog obrasca.

19. 4. 2019.

P: Zanima me kada će biti otvoren EPP sustav za prijavu na natječaj UIP-2019-04. Da li moguće da bude otvoren ovih dana, jer uvjeren sam da su se mnogi spremali za datum 15. travnja (ja jesam) kako bi počeli unositi podatke u EPP sustav koji je po novom i dalje u izradi.
O: Čim bude poznat točan datum otvaranja sustava, bit će objavljen na mrežnim stranicama HRZZ-a.

16. 4. 2019.

P: Koliko sam shvatila, član istraživačke grupe na UIP može biti osoba koja je doktorirala unazad manje od 7 god. i ne mora nužno biti iz Hrvatske. Ako je osoba hrvatskog državljanstva, da li MORA ispuniti Obrazac za upis u Upisnik znanstvenika da bi dobio/la matični broj? Ili se jednostavno samo registrira u EPP sustav i dalje prijavljuje pod registracijskim brojem koji mu sustav dodijeli (u obliku aaaaaaaa-bbbb-cccc-dddd-eeeeeeeeeeee)?
O: Ako je riječ o osobi hrvatskog državljanstva iz inozemstva, a koja nema matčni broj znanstvenika, može se registrirati u epp sustav na način da u kartici Moj profil, pod matičnim brojem znanstvenika navede „-”.

12. 4. 2019.

P: Imam pitanje o registraciji u sustav jer imam namjeru prijave UIP-2019.
Naime, bila sam suradnika na projektu HRZZ-a i bila sam registrirana pod starom elektroničkom adresom i zaporkom. Tu adresu ne koristim već tri godine, odnosno ona mi je ukinuta jer sam se zaposlila u drugoj instituciji.
Moje konkretno pitanje je: Mogu li se registrirati kao novi korisnik?
O: Potrebno je javiti se na adresu epp@hrzz.hr s navedenim upitom te ćete dobiti daljnje upute za ažuriranje korisničkih podataka.

P: Prema uputama, istraživač stranac s inozemnog sveučilišta može biti član istraživačkoga tima. Ukoliko se takav uključi u projekt, pretpostavljam da se onda treba registrirati u naš EPP sustav?
O: Član istraživačke grupe iz inozemstva treba se registrirati u EPP sustavu.

9. 4. 2019.

P: 1. Molim Vas pomoć u vezi registracije u EPP sustav. Moj suradnik istraživač je doktorand druge godine i zaposlen kao asistent. U padajućem  izborniku profila nema opcije asistent, već samo stručni suradnik na Fakultetu. Da li da stavi „ništa od navedenog“?
2. Ljudi koji su u isto vrijeme Poslijedoktorandi i znanstveni suradnici, što da izaberu?
O: 1. Zasada odaberite opciju „ništa od navedenog“ a pod radno mjesto upišite asistent.
2. U izborniku je potrebno odabrati pod „radno mjesto“ ono radno mjesto na koje je osoba zaposlena u slučaju poslijedoktoranada to je radno mjesto poslijedoktorand. Pod zvanje se upisuje zvanje u koje je osoba izabrana., što je u navedenom slučaju znanstveni suradnik.

2. 4. 2019.

P: Što znači da se doktorand koji će se zaposliti na projekt “naknadno registriraju u EPP sustav i priključuju projektu identifikacijskim brojem”? Je li to znači nakon prihvaćanja projekta?
O: Doktorand se treba registrirati u EPP sustav nakon što se provede javni natječaj i odobri njegovo zapošljavanje.

29. 3. 2019.

P: Imam jedno tehničko ali iznimno važno pitanje. Planiram prijavu na natječaj Uspostavnih istraživačkih projekata u svojstvu voditelja a trenutno sam na stipendiji u SAD-u, sve do kraja lipnja. Da li je dovoljno da moji vlastoručni potpisi budu skenirani pa potpisani od strane moje matične institucije ili je potrebno da budu originali tj. da dokumente šaljem zemaljskom poštom?
O: Prema Uputama za podnositelje projektnih prijedloga, str 10. prijave se podnose isključivo putem Elektroničkog sustava za prijavu projekata (EPP) koji je dostupan na mrežnim stranicama HRZZ-a https://epp.hrzz.hr/. Administrativni obrazac, obrazac Potpore organizacije i Obrazac za izvješće o ponovljenoj prijavi na natječaje HRZZ-a moraju sadržavati potpise kako je predviđeno obrascima. Obrasci se ne šalju poštom.

22. 3. 2019.

P: Još nemam matični broj znanstvenika jer nisam bila zaposlena u RH i izbor u zvanje još nije proveden. Moje zapošljavanje se planira kroz nekoliko mjeseci, te ću onda dobiti matični broj i ugovor o radu. Kako se namjeravam javiti na uspostavi projekt zanimalo bi me je li moguće prijaviti uspostavni projekt i bez tog broja (dobiti ću ga tek nakon završetka HRZZ natječaja) i dostaviti ga naknadno zajedno sa ugovorom o radu ili je on potreban kod prijave? 
O: Moguće je.

12. 3. 2019.

P: 1. Administrativni obrazac očekuje unos znanstvenog područja. S obzirom da projekt uključuje više struka čini mi se pošteno projekt nazvati interdisciplinarnim. No, kada pogledam ponuđene opcije malo sam zbunjen. Promet i geolokacijski sustavi (i prostorno-vremenska analiza podataka), iako je riječ o tehničkim fakultetima i tehničkom institutu s kojima planiram prijaviti projekt, nalaze se u društvenim znanostima?!
– SH3_8 Mobility, tourism, transportationandlogistics
– SH3_12 Geo-informationandspatial data analysis
Ovo je ipak tehnički projekt s glavnom komponentom računarstva i druge struke nisu problem (fizika i npr. biologija), pa vas molim za prijedlog što napraviti da projekt bude najjasnije predstavljen:
a) Prijaviti projekt samo kao dio računalnih znanosti
b) Prijaviti interdisciplinarni projekt dodajući samo ona područja koja su u klasifikaciji pridružena tehničkim strukama
c) Prijaviti interdisciplinaran projekt dodajući i područja koja prema predloženoj klasifikaciji pripadaju društvenim strukama
O: 1. Projekt je moguće prijaviti u području za koje je matična ustanova predlagatelja akreditirana. U Uputama, str. 16. detaljno je pojašnjeno ispunjavanje administrativnog obrasca te kako postupiti ako se prijavljuje interdisciplinarni projektni prijedlog. U prijavi projektnog prijedloga možete navesti više znanstvenih područja i polja što u konkretnom slučaju i predlažemo, a sukladno tome Vaš će projektni prijedlog biti vrednovan.
Polja koja ste naveli (SH3_8 i SH_3 12) odnose se na klasifikaciju Europskog istraživačkog vijeća.