Mreža QuantERA (ERA-NET Cofund in Quantum Technologies) objavljuje drugi poziv na podnošenje prijedloga u području kvantnih tehnologija. Podneseni prijedlozi trebali bi biti primjer suradnje i višedisciplinarnosti u naprednoj znanosti i/ili najsuvremenijem inženjerstvu, koji imaju potencijal za pokretanje ili poticanje novih smjerova razvoja kvantnih tehnologija, čime će se Europi omogućiti da ubrzo preuzme vodeću ulogu u tim perspektivnim područjima tehnologija budućnosti.

Projektni prijedlozi trebali bi obuhvaćati jedno od sljedećih područja ili više njih:

  1. kvantna komunikacija
  2. kvantna simulacija
  3. kvantno računanje
  4. kvantne informacijske znanosti
  5. kvantno mjeriteljstvo.
Dostupna financijska sredstva: oko 20 milijuna EUR (HRZZ sudjeluje u natječaju s 200.000 EUR).
 
Postupak prijave i vrednovanja: Projektne prijedloge podnose konzorciji koji se sastoje od istraživača/istraživačkih skupina iz barem tri države koje sudjeluju u Natječaju QuantERA 2019, a prijave se podnose u jednom koraku (istovremeno se podnose skraćeni prijedlog i konačni prijedlog).

Koordinator konzorcija skraćene i konačne prijedloge ispunjava na obrascima koji se nalaze u nastavku, a podnosi ih putem sustava ESS, koji će biti dostupan na mrežnim stranicama QuantERA-e u prosincu 2018. Koordinator u sustav ESS unosi opis projekta te administrativne i financijske podatke o projektu.

Prijedlozi će se vrednovati na temelju sljedećih kriterija:
  1. izvrsnost
  2. učinak
  3. kvaliteta i učinkovitost provedbe.
Rok za podnošenje skraćenih i konačnih prijedloga je 18. veljače 2019. u 17.00 CET. 

Zemlje koje sudjeluju u natječaju: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Izrael, Italija, Latvija, Litva, Norveška, Poljska , Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Cilj je QuantERA-e širenje izvrsnosti u istraživanjima u cijelom europskom gospodarskom prostoru. Stoga se konzorciji potiču da uključe partnere iz novih zemalja članica EU-a i zemalja kandidatkinja koje sudjeluju u natječaju: Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Turske.