Potpisani ugovori o provedbi projekata u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

U utorak 27. ožujka 2018. godine, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, potpisani su ugovori o provedbi projekata u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Riječ je o 10 ugovora za provedbu projekata ukupne vrijednosti 335,5 milijuna kuna, od čega je švicarski doprinos 282,3 milijuna kuna. Švicarsko-hrvatski program suradnje doprinosi smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti Hrvatske kao najmlađe zemlje članice u odnosu na ostale članice Europske unije, kao i smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar same Hrvatske što je i temeljni cilj programa.

Predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost akademik Dario Vretenar, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potpisali su ugovor o provedbi Projekta „Program izvrsnosti u visokom obrazovanju- Tenure Track Pilot program“ i Sporazum o podjeli dužnosti i odgovornosti vezanih uz praćenje i financiranje u provedbi „Hrvatsko-Švicarskog istraživačkog programa“. Svečanosti potpisivanja prisustvovao je i veleposlanik Švicarske Konfederacije u RH Nj. E. Stefan Estermann.

„Program izvrsnosti u visokom obrazovanju- Tenure Track Pilot program“ provodit će Hrvatska zaklada za znanost u suradnji sa švicarskim partnerom  Ecole polytehnique fédérale de Lausanne (EPFL). Natječaj će se raspisati 3. travnja 2018. i bit će otvoren do 3. srpnja 2018. godine.

Trenutno je u tijeku vrednovanje zajedničkih istraživačkih projekata pristiglih na natječaj „Hrvatsko-Švicarskog istraživačkog programa“ koji Hrvatska zaklada za znanost provodi u suradnji sa Švicarskom nacionalnom zakladom za znanost. Rezultati vrednovanja bit će objavljeni u rujnu 2018. godine.